Работа в Русе

Апартаменти под наем

 

Туристически забелижителности в Русе


ИСТОРИЯ | АРХИТЕКТУРА | ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Регионален исторически музей
Регионален исторически музей
Регионален исторически музей — Русе се намира на площад Батенберг - тук е бил съсредоточен старият градски център. Оттук през 1887 г. започва бунтът на русофилите в Русе. Около площада има сгради - национални паметници на културата, сред които са Музеят, Гимназията, Библиотеката. В средата на градината е Паметникът на загиналите от Сръбско-българската война - най-почитаният войнишки паметник в региона, издигнат през 1901 г. от арх. Никола Лазаров и инж. Жеко Спиридонов. Сградата на музея е строена през 1882 г. за Окръжно управление от арх. Фридрих Грюнангер, същият, който по-късно преустройва софийския конак за царски дворец. Това е първата административна сграда у нас строена за тази цел след Освобождението. Мъжката гимназия е построена през 1898 г. по проект на арх. Петко Момчилов. Като учител в нея Ст. Михайловски написва текста на “Върви, народе възродени”. Регионалната библиотека “Л. Каравелов” се намира в сградата, строена през 1911 г. за първата у нас Търговско-индустриална камара по проект на арх. Н. Лазаров. От турско време е останала сградата на Дирекцията на музея (преди това - вилаетско управление), зад нея е бил Затворът, в близост били разположени казарми.

Музей на градския бит
Музей на градския бит
Музей на градския бит — постоянна експозиция, отразяваща бита и културата в Русе от края на ХІХ и началото на ХХ век, проникването на европейските модни влияния. Експозицията представя примерни интериори от русенска градска къща. Колекции: европейски порцелан и стъкло от 19 век.

гр.Русе
ул. Фердинанд 36, тел. 082/ 820997.
 
Пантеон на възрожденците
Пантеон на възрожденците
Пантеон на възрожденците - паметник-костница на български революционери и културно-просветни дейци. В Пантеона се пазят костите на елита, формирал у българите представата за нация — писателите-революционери Любен Каравелов и З. Стоянов, Баба Тонка, А. Кънчев, войводите Ст. Караджа, П. Хитов и др. Тел. 820998.
На Великден 2001 г. в сградата на Пантеона се откри постоянно действащ параклис “Св. Паисий Хилендарски” и документална експо-зиция за историята на църквата “Вси светии” и изграждането на Пантеона на възрожденците. гр.Русе ул. "Ниш" 2 тел. 082/ 820998
 
Римска крепост “Сексагинта приста”
Римска крепост “Сексагинта приста”
Римска крепост “Сексагинта приста” - Експозиция на открито, представяща останки от римската крепост при Русе — северна крепостна стена, четвъртита кула, саркофаг, каменни фрагменти. Постоянна експозиция — “Религиозен живот в провинция Долна Мизия”. В периода юли-септември на територията на Сексагита Приста се провежда летен фестивал, изявите са всеки четвъртък от 21.00. Традицията му ще продължи и през 2005 г.

Русе
ул. Цар Калоян 2 тел. 082/ 825004
 
Музей на транспорта
Музей на транспорта
Музей на транспорта - разположен е в първата ж.п. гара у нас, под Младежкия парк. Гарата е от 1866 г., когато се построява железният път от Русе до Варна. Експозицията представя развитието на железопътния и речния транспорт у нас. На коловозите пред гарата са изложени множество локомотиви и вагони, сред които първият локомотив и вагонът-салон на султан Абдул Азис от 1866 г., вагон на цар Борис III и вагон на маршал Толбухин.

гр. Русе
ул. "Братя Обретенови" 5, тел. 082/ 834707
 
Средновековен град Червен
Средновековен град Червен
Средновековен град Червен е важен административен, военен, търговски и епископски център от времето на Второто българско царство. Резултатите от археологическите разкопки, експонирани за посетителите, дават ясна представа за характера на средновековния Червен, за неговото развитие в градоустройствено отношение, за особеностите на неговата крепостна, обществена и жилищна архитектура, за бита на населението му. Уникално: каменна кула от 11 век, подземен тунел-кладенец за водоснаб-дяване на крепостта по време на обсада.

тел: 082/82 50 02
 
Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви - намират се на 22 км. южно от Русе. Манастирският скален комплекс е бил обитаван през ХІІІ — ХІV век, а някой от църквите са били действащи до края на ХVІІ век. Обектът е част от световното културно наследство, защитено от ЮНЕСКО. Уникално : стенописи от 13 — 14 век.

тел: 082/82 50 02
 
Басарбовски манастир
Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"
Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Най-ранните исторически сведения за манастира датират от ХV век и са почерпени от османски данъчни регистри. В един такъв регистър е поместен опис на тимар /поземлено владение/, собственост на влашкия войвода Иванко Басараб, тъст на цар Иван Александър. В този опис за първи път се споменава името на село Басарбово като “манастир Басараба”. През 1911 г. в София е основан Комитет за старините към Народния археологически музей, чиято основната задача била да се направи археологическа карта на България. За сътрудник бил привлечен известният чех Карел Шкорпил, провел научни експедиции из България през 1887 и 1892 г. През 1912 г. Шкорпил тръгва отново с експедиция по течението на Ломовете, като посещава и описва Басарбовския манастир.

Не е известно през коя година на османското робство манастирът остава без постоянни обитатели. През 1919 г. за него се грижи бъдещият Смоленски епископ Тихон, а през 1937 г. в него се настанява монах хаджи Хрисант, брат от Преображенския манастир, и започва да го обновява. Същата година бил създаден “Комитет за постройка параклис Св. Димитрий Басарбовски”. Първото дело на комитета било да се построи една монашеска килия в оградения вече двор на манастира. Тя била осветена на 14 май 1937 г., но просъществувала само до 1940 г., когато била разрушена от наводнение. След наводнението отец Хрисант започнал да събира дарения за манастира и за един месец събрал материали, за да бъдат построени две килии срещу църквата. Те били завършени на 30 август 1940.

За светеца, на който е посветен манастира, пише още св. Паисий Хилендарски в своята “История славяноболгарская”. Свети Димитрий Басарбовски е роден през 1685 г. и живял прост живот на мирянин. След смъртта му мощите му са били пренесени в село Басарбово и са дали изцеление на мнозина. По време на Руско – турската война от 1768-1774 г. мощите били пренесени от генерал Петър Салтиков в Букурещ и поставени в Митрополитската / днес Патриаршеска / църква “Св. св. Константин и Елена”, където се намират и до днес.

В наши дни Басарбовският скален манастир е постоянно действащ, добре запазен и обгрижван. Поклонниците влизат в озеленения двор, а пътеката ги отвежда до кладенеца, изкопан от преподобни Димитрий. В подножието на скалите се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956 г. Поклонниците се изкачват по 48 стъпала, които ги отвеждат до скална площадка. Там се намира ниша, в която според преданието спял преподобни Димитрий. Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г. До него се намира голяма икона на светеца, където е изобразен в цял ръст и около него десет житийни сцени с надписи на румънски /с кирилица/ и гръцки език. По други каменни стъпала се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант. В нея са били поставени костите на починалите братя на манастира. Преди години те са били погребани на манастирското гробище и в помещението на костницата е подредена музейна сбирка.
 
Манастир “Свети Димитър Басарбовски” — намира се на 12 км. южно от гр. Русе. Това е единственият у нас действащ скален манастир. От есента на 2001 г. е изградена и музейна експозиция. За контакти: 082/ 800765
 
Царев камък - мраморна цилиндрична колона, с надпис. Това е най-старият паметник в Русе. Той е издигнат през 1837 г., когато градът е посетен от султан Махмуд II. Намира се в Парка на младежта, на 50 метра северно от църквата "Успение на Св. Богородица".
 
Свети Павел от Кръста - католическа църква с първия орган у нас от 1907 г., с уреден кът в памет на блажения епископ Босилков. Построена е в стил неокласицизъм през 1890 г. по проект на италианския архитект Валентино. В близост е до Кея.
 
Търговска къща Канети - на ул. Славянска се намира търговската къща на фамилията Канети, строена от Елиезар, дядо на Елиас Канети - единственият носител на Нобелова награда за литература, роден у нас.
 
Западен парк “Приста” - Паркът е разположен на няколко километра западно от Русе, между пътя за София и река Дунав. Залесен е с широколистни гори, през които минават черни и асфалтирани пътища. Има няколко хотела, ресторанти, затревено футболно игрище. На река Дунав през лятото се организира охраняем плаж.

В района е изградена най-модерната русенска хижа - х.Приста. Тя разполага със 104 места, разпределни в стаи с по 2, 3, 4, 5, 6 и 7 легла. На поляната под хижата всяка година през месец юни се провежда фолклорният фестивал “Златната гъдулка”.

До парка има редовни градски автобусни линии с номера 6 и 16. Покрай него минават и автобуси за селата Мечка и Пиргово.
 
х.Минзухар Хижата е строена през 1934 г., по-късно е преустроена (1954 г.) и надстроена (1979 г.). Днес е двуетажна сграда, разполага с 40 места и се стопанисва от ТД”Приста” - Русе.
 
Природен парк “Русенски Лом” е обявен за защитена територия през 1970 г. Разположен е по каньоновидната долина на река Русенски Лом и притоците й – Бели, Мали и Черни Лом. Намира се на 20 кв. югозападно от гр. Русе. Площта е 3408 ха. Управлява се от Дирекция на природен парк “Русенски Лом” към Националното управление на горите при МЗГ.
Паркът е лесно достъпен и лесно проходим и предоставя богати възможности за съвременен екологосъобразен туризъм. Любители орнитолози тук могат да срещнат 174 вида птици, от които 167 вида са защитени. Паркът се обитава от благороден елен, сърна, дива свиня, вълк, чакал, лисица, от 35 вида прилепи.
Висшите растения наброяват 870 вида, от които 23 вида висши растения и 5 вида макромицети са защитени и включени в списъци за редки и защитени видове и Конвенции на ЕС като - българския ендемит Ковачев зановец, балканските ендемити – Диакеанов лопен, македонска какула, емилипопово прозорче, хаарбахиево сграбиче, жълт равнец и др.
Поради благоприятните си условия Долината е обитавана от човека от най-древни времена. Тук се намират археологическите резервати “Ивановски скални цървки” и “Средновековен град Червен”.
За да не се безпокоят защитените видове, по-добре е преди да тръгнете из защитената територия да се отбиете през дирекцията на парка, която се намира :
Русе 7000
бул. Скобелев 7
тел./факс 082 872 397
e-mail:
dpprusenski_lom@nug.bg
 
“Пещера Орлова чука” – край местността Орлова чука, община Две могили;
 
скалата “Мамуля” - при с. Писанец;
 
Защитена местност “Острата скала” - при гр. Сеново;
 
“Пещера Писмата” - при с. Кошов на р. Черни Лом;
 
Скално образувание “Побит камък” - при с.Топчии;
 

Публикувайте безплатно обява

Публикуването на обява е лесно и безплатно.

Регистрирай се в каталог с услуги

Ако предлагате услуги за Русе се регистрирайте в каталога с услуги.

Ние споделяме какво се случва в Русе в социалните медии

Бъдете в течение с новини, събития и възможности, както и споделяне на истории и препоръки с другите в Университета на нашите официални медии социални профили.

КАРТА НА САЙТА
Намери всичко за Русе
За OnlineRuse.com

OnlineRuse.com съществува в помощ на русенци да публикуват своите обяви, да намират полезни услуги и продукти лесно и бързо.

Разработен от Inet partner Ltd.
Copyright 2015 OnlineRuse.com